2012.09.11

W związku z uchyleniem, w dniu dzisiejszym, immunitetu parlamentarnego Panu Jarosławowi Wałęsie, który 2 września 2011 roku uczestniczył w wypadku drogowym uprzejmie wyjaśniamy, że Poseł do Parlamentu Europejskiego pozostaje do dyspozycji organów państwa.

Immunitet parlamentarny nie jest przywilejem na korzyść poszczególnych członków Parlamentu, lecz gwarancją niezależności Parlamentu i posłów od innych władz. Zgodnie z ustawą, kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia, nałożenie grzywny w drodze mandatu karnego nie może nastąpić po upływie 180 dni od daty stwierdzenia popełnienia wykroczenia za pomocą przyrządu kontrolnopomiarowego lub urządzenia rejestrującego. W związku z powyższym organy państwowe zwróciły się do Parlamentu Europejskiego z wnioskiem o uchylenie immunitetu parlamentarnego w celu nałożenia mandatu.

Chcielibyśmy poinformować, iż Pan Jarosław Wałęsa dobrowolnie podda się odpowiedzialności za to wykroczenie drogowe.

Biegli z Instytutu Ekspertyz Sądowych w Krakowie ustalili, iż Pan Jarosław Wałęsa w chwili zderzenia poruszał się motocyklem z prędkością około 115 km/h. Ponadto biegli wskazali, jako bezpośrednią przyczynę wypadku wymuszenie pierwszeństwa przejazdu przez kierującego samochodem osobowym, który wykonywał manewr zawracania na drodze krajowej nr 10.

Pełnomocnicy Jarosława Wałęsy

Adwokat Dariusz Strzelecki
Adwokat Arkadiusz Rozpędowski

W razie dodatkowych pytań pełnomocnicy Pana Posła Jarosława Wałęsy pozostają do dyspozycji:

Adwokat Dariusz Strzelecki +48 501 154 633,

Adwokat Arkadiusz Rozpędowski +48 604 506 990

© Jarosław Wałęsa 2015 - 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone.
realizacja: Nabucco